Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Spotřebitelské chování na trhu s mlékem a jeho rostlinnými alternativami
Zemanová, Eliška
Diplomová práce se zaměřuje na charakterizaci segmentu konečných spotřebitelů kravského mléka a jeho rostlinných alternativ v České republice. Cílem diplomové práce bylo analyzovat spotřební chování osob zajímajících se o konzumaci zmíněných produktů. Po vypracování literární rešerše byl následně popsán trh s mlékem a rostlinnými alternativami mléka. Výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření, kterého se původně zúčastnilo 383 respondentů, 6 respondentů však bylo následně z důvodu nekorektního vyplnění dotazníku z výzkumu odstraněno. Stanovené hypotézy byly vyhodnoceny prostřednictvím Pearsonova chí-kvadrát testu nezávislosti. Výzkumem bylo zjištěno, že více dotazovaných respondentů konzumuje kravské mléko než rostlinné alternativy mléka, že jsou spotřebitelé ochotni si připlatit za kvalitu a v oblasti rostlinných alternativ mléka je dle minoritní části respondentů poptávka po větším sortimentu. V závěru práce byla navržena doporučení pro podnikatelské subjekty působící na daném trhu.
Význam mléka a jeho rostlinných alternativ ve výživě
Schýbalová, Tereza ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá otázkou mléka a jeho rostlinnými alternativami. Mléko je základní složkou potravy zastoupenou v jídelníčcích převážné většiny populace. Konzumace ovlivňuje dostatečný příjem plnohodnotných bílkovin, širokou škálu mastných kyselin a minerálních látek. Ačkoli je mléko nedílnou součástí ve stravě, v rámci modernizace posledních let dochází k jeho nahrazování rostlinnými nápoji - mandlovým, kokosovým, ovesným, sójovým nebo makovým. Práce zahrnuje detailní rozbor obou potravinových skupin a jejich následné porovnání v rámci vlivu na zdraví člověka. Teoretická část se zabývá představením druhů živočišného mléka - kravského, ovčího a kozího. Všechny tři druhy mléka jsou rozebrány, jak z pohledu chemického složení - bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminu a minerálních látek, tak z pohledu jejich pozitivních a negativních vlivů na lidský organismus. Následně se teoretická část zabývá druhou skupinou, a to rostlinnými nápoji. Pojednává o mandlovém, kokosovém, ovesném a sójovém nápoji, jejich chemickém složení a pozitivním či negativním vlivu na lidské zdraví. V závěru jsou obě potravinářské skupiny porovnány a jsou objasněny nejasnosti týkající se významu ve stravě. Praktická část je rozdělena do dvou částí. Cílem první části bylo pomocí on-line dotazníku zjistit, zda široká veřejnost...
Nutriční a senzorická hodnota rostlinných nápojů jako alternativ mléka
Němcová, Tereza ; Doležal, Marek (vedoucí práce) ; Ilko, Vojtěch (oponent)
Předložená bakalářská práce se věnuje problematice stále populárnějších rostlinných alternativ kravského mléka. Praktická část se zaměřuje na nutriční a senzorické hodnocení nápojů získaných z ovesného zrna. Teoretická část popisuje jednotlivé rostlinné suroviny, ze kterých se vyrábějí. Srovnává je z výživového hlediska, popisuje možný výskyt antinutričních látek a jejich působení na lidský organismus. Následně práce srovnává rostlinné nápoje s parametry kravského mléka. V praktické části bylo analyzováno 10 vzorků ovesných nápojů pomocí následujících metod: gravimetrie pro stanovení obsahu sušiny, extrakce kapalina-kapalina (LLE) pro stanovení tuku a Kjeldahlova metoda pro stanovení obsahu hrubých bílkovin. Pro získání potřebných dat byl stanoven obsah popela po zpopelnění vzorků v muflové peci gravimetricky a dopočtem stanoveny sacharidy. Pomocí metody plynové chromatografie s plamenově-ionizačním detektorem (GC/FID) bylo stanoveno zastoupení mastných kyselin. Na závěr byla metodou hodnocení senzorického profilu provedena senzorická analýza. Výsledky byly následně porovnány a diskutovány s již publikovanými údaji. Analyzované ovesné nápoje obsahovaly přibližně stejné množství základních živin. Ovšem v porovnání s kravským mlékem byl obsah bílkovin výrazně nižší. Velkou variabilitu vykazují vzorky...
Mléko a jeho alternativy
Pastorková, Eva ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Suchánek, Pavel (oponent)
Práce se zabývá mlékem a jeho alternativami, tzn. rostlinnými nápoji. Teoretická část shrnuje nutriční hodnoty mléka a jeho spotřebu ve světě i České republice. Mléko představuje nutričně hodnotnou potravinu, která je zdrojem tuků, bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Dále se věnuje významu mléka v lidské výživě pro jednotlivé věkové skupiny. Představuje současná související výživová doporučení a důvody limitující konzumaci mléka. Mezi nimi zdravotní důvody jako je laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka či vzácně se objevující galaktosemie, ale také etické či ekologické důvody. V neposlední řadě jsou představeny alternativy mléka, tzn. rostlinné nápoje. Jedná se o nápoje na rostlinné bázi v podobě extraktů z luštěnin, obilovin, ořechů a/nebo semen, které jsou zředěny vodou a často ještě doplněny dalšími přídatnými látkami. Praktická část si kladla za cíl zhodnotit stravovací zvyklosti týkající se konzumace mléka a rostlinných nápojů u laické veřejnosti a lidí vzdělaných v oblasti výživy včetně jejich povědomí o významu těchto potravin v lidské výživě. Data byla sbírána za pomocí dotazníkového šetření. Dále byly také porovnány nutriční hodnoty vybraných rostlinných nápojů s nutričními hodnotami kravského mléka. Ve zkoumaném vzorku, bylo pozorováno, že mléko je častou součástí...
Možnosti výroby vybraných nápojů se zvýšeným obsahem vlákniny
Ondrůšková, Gabriela
Diplomová práce na téma Možnosti výroby vybraných nápojů se zvýšeným obsahem vlákniny se v literární rešerši zabývá charakteristikou potravní vlákniny. Popisuje jednotlivé složky vlákniny, jejich vlivy na lidské zdraví a možnosti využití v potravinářském průmyslu. V experimentální části diplomové práce jsou popsány možnosti výroby kvašených a nekvašených nápojů s vyšším obsahem vlákniny. U jednotlivých vzorků nápojů byla stanovena celková a nerozpustná vláknina a následně dopočítána rozpustná vláknina. Stanovení nutričních složek bylo doplněno o stanovení cukrů metodou HPLC. Vyrobené nápoje byly v závěru podrobeny senzorické analýze. Nejvyšší obsah celkové vlákniny vykazovaly nápoje na bázi ovsa a nápoj z chia semínek, naopak nejnižší obsah byl stanoven v ovesném pivu a rýžovém nápoji. Nejlepší celkový dojem z výrobků byl vyhodnocen senzorickou analýzou u nápoje z ovesného karamelového sladu a ovesných vloček. Nejhorší výsledky byly vyhodnoceny u nápojů z chia a lněných semínek. Výsledky jednotlivých stanovení vlákniny, nutričních parametrů a senzorické analýzy včetně ilustrací jsou uvedeny v praktické části diplomové práce.
Nové směry v technologii výroby mražených krémů
Kašparová, Aneta
Diplomová práce se zaobírá novými technologiemi, které je možné využít při výrobě mražených krémů. V literárním přehledu jsou zpracovány ingredience pro výrobu krémů, následně je popsána výroba mražených krémů a jejich požadovaná struktura. V poslední části se literární přehled zabývá probiotickými kulturami a probiotickými potravinami a účinky potravin na lidské zdraví. V praktické části se práce zabývá výrobou mražených krémů, problematikou nahrazení klasického mléka rostlinnými nápoji, aplikací probiotik v různých časech aktivace do mražených krémů a možnostmi využití karobu jako stabilizátoru. Při senzorické analýze krémů bylo zjištěno, že nahrazení mléka rostlinnými nápoji je v některých případech velmi vítané, obzvláště v kombinaci s karobovou příchutí. Probiotická kultura působí na výrobek taktéž kladně a má za následek příjemnou jogurtovou chuť. Zároveň bylo mikrobiologickou analýzou prokázáno dostatečné množství živých probiotických bakterií, aby mohl mražený krém mít pozitivní účinky na lidské zdraví.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.